W&K >

From Perception to Pleasure: The Neuroscience of Music and why we love it. Robert J. Zatorre (McGill University, Quebec, CA)

ONLINE-VORTRAG

In der Reihe MUSIK & MEDIZIN

In this lecture I will present findings from cognitive neuroscience that bear on the question of how we get from perception of sound patterns to pleasurable responses. I will first discuss evidence that corticocortical loops from and to the auditory cortex are responsible not only for perceptual processes but also for working memory, sensory-motor, and predictive functions that are essential to produce and perceive music. Then, I will discuss neuroimaging and brain modulation studies from our lab focusing on the dopaminergic reward system, its involvement in musical pleasure, and what happens when that system is disrupted. I propose that pleasure in music arises from interactions between cortical loops that enable expectancies to emerge from perceived sound patterns, and subcortical systems responsible for reward and valuation. This model integrates knowledge derived from basic neuroscience of reward mechanisms with independently derived concepts, such as tension and anticipation, from music theory.

Prof. Robert J. Zatorre, Ph.D., holds a Canada Research Chair in Auditory Cognitive Neuroscience at the Montreal Neurological Institute of McGill University.

Die Salzburger Vortragsreihe „MUSIK & MEDIZIN“ präsentiert wissenschaftliche und künstlerische Beiträge führender internationaler Expert*innen verschiedener Disziplinen, um die Wechselwirkungen und Mechanismen zwischen Erfahrung, Verarbeitung und psychophysiologischen Auswirkungen von Musik auf den Menschen zu untersuchen und gleichzeitig zu verstehen, wie Musik Gesundheit und Wohlbefinden fördern kann.

Die Vorträge in dieser Reihe sind auch Teil einer disziplinübergreifenden Lehrveranstaltung, in der jeweils Themen aus dem Forschungsumfeld der eingeladenen Vortragenden diskutiert werden.

Konzeption und Organisation

Katarzyna Grebosz-Haring (Systematische Musikwissenschafterin | PB (Inter)Mediation, Interuniversitäre Einrichtung Wissenschaft und Kunst | Universität Mozarteum Salzburg / Universität Salzburg).
In Zusammenarbeit mit Günther Bernatzky (Biologe | Fachbereich Biowissenschaften, Ökologie und Evolution, Universität Salzburg) und Leonhard Thun-Hohenstein (Kinder- und Jugendpsychiater | Paracelsus Medizinische Privatuniversität Salzburg)

JOIN MEETING  (für Teilnahme anklicken)